ponedjeljak, 12 Januar 2015 19:00

Veče sjećanja na Aliju Kebu

Ocijeni
(7 glasova)

Dana 16.01.2014. godine, u organizaciji Narodne biblioteke Mostar i Književnog kluba Mostar organizovano je večer sjećanja na mostarskog pjesnika Aliju Kebu. Omaž pjesniku, novinaru, uredniku, neumornom kulturnom radniku Mostara, Bosne i Hercegovine i šire upriličen je povodom šeste godišnjice njegove smrti.

Alija Kebo je bio ikona kulture u Mostaru u vrijeme dok je bio živ. Nakon njegove smrti ugasio se veliki broj časopisa za kulturu, ali i pojedinih kulturnih i prepoznatljivih manifestacija. Velikom broju prisutnih, među kojima su bili i članovi porodice Alije Kebe, obratio se Rasim Prguda, direktor Narodne biblioteke Mostar i naglasio da je Alija dobar dio svoga života i radnog vijeka bio vezan za ovu Ustanovu. Bio je član Upravnog odbora Narodne biblioteke Mostar u periodu od 1996. do 2006. godine, te je nesebično i širokogrudno učestvovao u obnavljanju i renoviranju zgrada i knjižnog fonda. 

Kebinu biografiju pročitao je književnik Elvedin Nezirović, a pred mikrofonom su se smjenjivali članovi Književnog kluba Mostar iz tri generacije, od onih koji su neki zajedno stvarali s Kebom, pa do onih koji su se afirmisali nakon Kebine smrti. Oni su govorili vlastite, ali i stihove Alije Kebe. U omažu su učestvovali: Senka Marić-Šarić, Goran Karanović, Aida Džiho-Šator, Sanela Kuko, Nusret Omerika, Mirko Božić, Almin Kaplan, Hamo Elezović i Elvedin Nezirović, koji je bio i moderator...

Čitano 1057 puta